Τα πάντα για την εμμηνόπαυση

  Στάδια εμμηνόπαυσης

  Η εμμηνόπαυση συνήθως ξεκινά όταν μια γυναίκα φτάσει τα 40 ή τα 50 της. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο έντονα στην αρχή της διαδικασίας και μπορεί να διαρκέσουν μερικά χρόνια.

  Περιεμμηνόπαυση

  Η περιεμμηνόπαυση είναι το στάδιο που εμφανίζεται αρκετά χρόνια πριν μια γυναίκα φτάσει στην εμμηνόπαυση. Το σώμα αρχίζει να παράγει λιγότερες ορμόνες οιστρογόνα και προγεστερόνη. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν την έναρξη των συμπτωμάτων που θα συνεχιστούν μέχρι την εμμηνόπαυση. Εάν περάσουν περισσότερες από 60 ημέρες μεταξύ της εμμηνόπαυσης, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι μια γυναίκα πλησιάζει στο τέλος της περιεμμηνόπαυσης.

  Εμμηνόπαυση

  Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων και το πόσο διαρκούν κατά την εμμηνόπαυση ποικίλλει για κάθε γυναίκα. Τα πιο κοινά σημάδια της εμμηνόπαυσης περιλαμβάνουν:

  Ακανόνιστες περιόδους.
  Όταν πλησιάζει η εμμηνόπαυση, οι περίοδοι μπορεί να γίνουν ακανόνιστες όσον αφορά το πόσο συχνά εμφανίζεται, πόσο διαρκεί και πόσο βαριά είναι. Ορισμένα φάρμακα, μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε την περίοδό σας πιο τακτική.

  Εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις.
   Οι εξάψεις είναι το πιο συχνό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης και μπορεί να οδηγήσουν σε αίσθημα ζέστης, κοκκινίλα στο πρόσωπο ή τον λαιμό ή εφίδρωση. Πολλές γυναίκες βιώνουν νυχτερινές εφιδρώσεις, οι οποίες είναι εξάψεις που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας και μπορεί να δυσκολέψουν τον ύπνο. Η αποφυγή ορισμένων παραγόντων που προκαλούν εξάψεις μπορεί να βοηθήσει, όπως το άγχος, η καφεΐνη, το αλκοόλ, τα πικάντικα τρόφιμα ή τα στενά ρούχα.

  Αλλαγές στη διάθεση και τη μνήμη.
  Οι αλλαγές στις ορμόνες μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στη διάθεσή σας και μπορεί να επιδεινώσουν το υπάρχον άγχος ή την κατάθλιψη. Η λήθη μπορεί να προέλθει από αυτό το πρόσθετο άγχος. Οι γυναίκες θα πρέπει να επικοινωνήσουν με έναν γιατρό εάν αισθάνονται άσχημα για μεγάλο χρονικό διάστημα ή πιστεύουν ότι ξεχνάνε πράγματα πολύ συχνά.

  Ξηρότητα κόλπου.
  Το δέρμα γύρω από τον κόλπο μπορεί να γίνει πιο ξηρό κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση λόγω της πτώσης των επιπέδων των οιστρογόνων, γεγονός που μπορεί να κάνει το σεξ επώδυνο. 

  Μεταεμμηνόπαυση.
  Η μετεμμηνόπαυση είναι η περίοδος μετά την εμμηνόπαυση όταν μια γυναίκα δεν έχει περίοδο για 12 μήνες. Τα συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση σταδιακά βελτιώνονται για τις περισσότερες γυναίκες. Ωστόσο, λόγω του χαμηλότερου επιπέδου οιστρογόνων, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ορισμένων προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της οστεοπόρωσης και των καρδιακών παθήσεων.

   

  *Είναι σημαντικό να συνεχίσετε να βλέπετε τον γυναικολόγο σας για εξετάσεις ρουτίνας και προοληπτικές εξετάσεις  ακόμα και μετά την εμμηνόπαυση, ετησίως.