
22 Νοέ Ενδομητρίωση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!
Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση που μπορεί να επηρεάσει τις γυναίκες, καθώς και τα κορίτσια που είναι αρκετά μεγάλα ώστε να έχουν ξεκινήσει την έμμηνο ρύση. Εάν έχετε ενδομητρίωση, σημαίνει ότι, ιστός παρόμοιος με την επένδυση του ενδομητρίου αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα, σε περιοχές όπως οι ωοθήκες, η κοιλιά και το έντερο.
Ο ιστός που αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα στην ενδομητρίωση δεν είναι ισοδύναμος με τον ενδομητρικό ιστό. Αυτός ο ιστός εξακολουθεί να ανταποκρίνεται στον εμμηνορροϊκό σας κύκλο ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται, αλλά επειδή δεν βρίσκεται στη μήτρα σας, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα κάθε μήνα.
Δεν μπορεί να φύγει λόγω της περιόδου σας, έτσι παγιδεύεται και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως φλεγμονή, ερεθισμό, ακόμα και ουλώδη ιστό.
Η ενδομητρίωση συχνά διαγιγνώσκεται εσφαλμένα, με συμπτώματα που μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ο πόνος είναι ένα κοινό σημάδι, αλλά μπορεί να μην δείχνει με ακρίβεια τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Μερικές γυναίκες έχουν πολύ πόνο ακόμη και με ήπια ενδομητρίωση, και για άλλες ισχύει το αντίθετο.
Καταστάσεις όπως οι κύστεις των ωοθηκών ή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) έχουν παρόμοια συμπτώματα, γι’ αυτό η ενδομητρίωση μπορεί να εκληφθεί εσφαλμένα με άλλα προβλήματα.
Έχετε ανεξήγητα συμπτώματα όπως πυελικό πόνο, βαριές περιόδους και δυσφορία; Αφιερώστε λίγο χρόνο για να διερευνήσετε εάν αυτά τα συμπτώματα μπορεί να σχετίζονται με την ενδομητρίωση. Γιατί έχω πόνο στη λεκάνη; Ο πυελικός πόνος που συμπίπτει με την έμμηνο ρύση είναι το κύριο σύμπτωμα της ενδομητρίωσης. Οι κράμπες της περιόδου είναι συχνές ακόμη και για γυναίκες χωρίς ενδομητρίωση, αλλά ο πόνος από αυτή την πάθηση είναι συνήθως πολύ χειρότερος.
Μπορεί να αντιμετωπίζετε διαφορετικούς τύπους πόνου, που μπορεί να σας μπερδέψει. Μπορεί να αισθανθείτε οξύ πόνο, άσχημες κράμπες ή χρόνιους πόνους στη μέση και τη λεκάνη. Μπορεί να έχετε πόνο που σχετίζεται με τη σεξουαλική δραστηριότητα, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά. Μερικές φορές ο πόνος σας μπορεί να φαίνεται εντελώς άσχετος με τα αναπαραγωγικά σας όργανα, όπως όταν κάνετε κένωση ή ουρείτε.
Ρωτήστε το γιατρό σας πώς να μάθετε εάν ο πόνος σας μπορεί να οφείλεται στην ενδομητρίωση ή πότε πρέπει να αναζητήσετε πρόσθετη ιατρική αξιολόγηση.
Γιατί δυσκολεύομαι να μείνω έγκυος;
Εάν δυσκολεύεστε να μείνετε έγκυος, μπορεί να είναι ενδομητρίωση. Δεν είναι ότι όσες γυναίκες έχουν διαγνωστεί με εδνομητρίωση, δεν μπορούν να μείνουν έγκυες, αλλά υπάρχουν γυναίκες που υποφέρουν από υπογονιμότητα ως αποτέλεσμα. Μερικές φορές οι αυξήσεις από τον ιστό του ενδομητρίου μπορεί να μπλοκάρουν τις σάλπιγγες ή να εισέλθουν στις ωοθήκες σας και μπορεί να σχηματιστούν κύστες από παγιδευμένο αίμα.
Ο ουλώδης ιστός και οι συμφύσεις μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ικανότητά σας να μείνετε έγκυος. Ο γιατρός σας, είναι σε θέση να συνταγογραφήσει φάρμακα που μπορεί να σας βάλουν σε μια προσωρινή κατάσταση εμμηνόπαυσης. Αυτό αποτρέπει την εγκυμοσύνη αλλά και καθυστερεί την ανάπτυξη των ενδομητρικών βλαβών. Αυτό σημαίνει ότι όταν σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακο και ξαναρχίσετε την έμμηνο ρύση, έχετε περισσότερες πιθανότητες να μείνετε έγκυος.
Πώς γίνεται η διάγνωση της ενδομητρίωσης;
Ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη διάγνωση της ενδομητρίωσης είναι με μια μικρή χειρουργική επέμβαση που ονομάζεται λαπαροσκόπηση. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο γιατρός σας μπορεί να δει την πληγείσα περιοχή και να λάβει ένα δείγμα ιστού για να το δει στο μικροσκόπιο. Οι επιλογές σας για μια ακριβή διάγνωση είναι μεταξύ των πολλών θεμάτων που πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας εάν δυσκολεύεστε να προσδιορίσετε την αιτία των συμπτωμάτων σας.
Η ενδομητρίωση μπορεί να επηρεάσει την ευεξία σας. Αλλά μόλις έχετε μια σωστή διάγνωση, μπορείτε να ξεκινήσετε θεραπείες που έχουν σχεδιαστεί για τη θεραπεία της συγκεκριμένης κατάστασής σας.
Εάν τα συμπτώματά σας προέρχονται από ενδομητρίωση, θεραπείες όπως ορμονοθεραπεία, θερμαντικά επιθέματα και άσκηση μπορεί να βοηθήσουν. Επισκεφθείτε το γιατρό σας για να ρωτήσετε σχετικά με τις επιλογές σας για διάγνωση, ώστε να ξεκινήσετε την κατάλληλη θεραπεία και να λάβετε μέτρα για να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας.