Ποιες είναι οι 4 φάσεις του κύκλου μιας γυναίκας;

  Ο εμμηνορροϊκός κύκλος αποτελείται από τέσσερις φάσεις.

  Κάθε φάση εξυπηρετεί μια διαφορετική λειτουργία:

  Η έμμηνος ρύση είναι όταν έχετε περίοδο. Αυτό είναι το σώμα σας που αποβάλλει την επένδυση της μήτρας από τον προηγούμενο κύκλο απουσία εγκυμοσύνης.

  Η ωοθυλακική φάση, η οποία επικαλύπτεται με την έμμηνο ρύση για τις πρώτες ημέρες, είναι όταν μεγαλώνουν τα ωοθυλάκια. Ένα ωοθυλάκιο θα γίνει γενικά μεγαλύτερο από το υπόλοιπο και θα απελευθερώσει ένα ώριμο ωάριο. Αυτό σηματοδοτεί το τέλος της ωοθυλακικής φάσης.

  Η ωορρηξία είναι όταν απελευθερώνεται το ώριμο ωάριο.

  Η ωχρινική φάση ξεκινά καθώς το ωάριο αρχίζει να ταξιδεύει κάτω από τη σάλπιγγα. Αυτή η φάση τελειώνει όταν ξεκινήσει η επόμενη περίοδός σας.

  Η ωχρινική φάση περιλαμβάνει αρκετά σημαντικά γεγονότα που προετοιμάζουν το σώμα για την εγκυμοσύνη. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης και τι σημαίνει εάν αυτή η φάση είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη από το κανονικό. 

  Η ωχρινική φάση είναι το δεύτερο μισό του εμμηνορροϊκού σας κύκλου. Ξεκινά μετά την ωορρηξία και τελειώνει με την πρώτη ημέρα της περιόδου σας. Μόλις το ωοθυλάκιο απελευθερώσει το ωάριο του, το ωάριο ταξιδεύει κάτω από τη σάλπιγγα, όπου μπορεί να έρθει σε επαφή με το σπέρμα και να γονιμοποιηθεί. Το ίδιο το ωοθυλάκιο στη συνέχεια αλλάζει. Ο άδειος σάκος κλείνει, γίνεται κίτρινος και μεταμορφώνεται σε μια νέα δομή που ονομάζεται ωχρό σωμάτιο. Το ωχρό σωμάτιο απελευθερώνει προγεστερόνη και κάποια οιστρογόνα. Η προγεστερόνη πυκνώνει την επένδυση της μήτρας σας, έτσι ώστε ένα γονιμοποιημένο ωάριο να μπορεί να εμφυτευτεί. Τα αιμοφόρα αγγεία αναπτύσσονται μέσα στην επένδυση. Αυτά τα αγγεία θα παρέχουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.

  Εάν μείνετε έγκυος, το σώμα σας θα αρχίσει επίσης να παράγει ανθρώπινη γοναδοτροπίνη (hCG). Αυτή η ορμόνη διατηρεί το ωχρό σωμάτιο. Η HCG επιτρέπει στο ωχρό σωμάτιο να συνεχίσει να παράγει προγεστερόνη μέχρι περίπου τη 10η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.

  Τότε ο πλακούντας αναλαμβάνει την παραγωγή προγεστερόνης. Τα επίπεδα προγεστερόνης αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

  Εάν δεν μείνετε έγκυος κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, το ωχρό σωμάτιο θα συρρικνωθεί και θα πεθάνει σε ένα μικροσκοπικό κομμάτι ουλώδους ιστού. Τα επίπεδα προγεστερόνης σας θα πέσουν. Η επένδυση της μήτρας θα πέσει κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Στη συνέχεια, ολόκληρος ο κύκλος θα επαναληφθεί.