Ο ρόλος του πατέρα στον θηλασμό!

  Μπορεί να έχετε κάποιες ερωτήσεις για τους πατέρες και τον θηλασμό. Τι θα πρέπει οι νέοι πατέρες να περιμένουν τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού τους και τι μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν τον σύντροφο τους. Έχουμε απαντήσεις και κάποιες συμβουλές για τους νέους πατέρες, για να θυμούνται καθώς αυξάνεται η οικογένεια τους.

  Οι πρώτες 40 ημέρες μετά τη γέννηση μπορεί να είναι εξίσου συναρπαστικές και φορτισμένες! Οι νέες μητέρες χρειάζονται υποστήριξη. Παρακάτω είναι κάποια πράγματα που οι πατέρες μπορούν να κάνουν.

  • Μεριμνήστε για βοήθεια. Σε κάποιες κουλτούρες, οι πρώτες εβδομάδες θεωρούνται ειδικές. Οι μητέρες είναι χωριστά από τους υπόλοιπους για να μπορούν να συγκεντρωθούν στο μωρό τους. Όλες οι δουλειές γίνονται για αυτές. Μετά από αυτό το καιρό, οι μητέρες επαινούνται για την καλή δουλειά που έχουν κάνει. Σε αυτές τις κουλτούρες λίγες μητέρες αποδοκιμάζονται. Όσο περισσότερο μπορείτε να καταφέρετε αυτές τις 40 πρώτες ημέρες τόσο το καλύτερο.
  • Μάθετε για το θηλασμό από αυτούς που βοήθησαν τη σύντροφο σας να θηλάσει. Κάντε ερωτήσεις.
  • Μιλήστε με άλλους μπαμπάδες. Μάθετε για τις εμπειρίες τους με το θηλασμό. Είναι χρήσιμο να μοιράζεστε τις σκέψεις σας και τα συναισθήματα σας- χρειάζεστε και εσείς υποστήριξη.
  • Περιορίστε τους επισκέπτες σε αυτούς που είναι εξυπηρετικοί και υποστηρικτικοί. Αυτός ο χρόνος είναι για εσάς και για τη σύντροφο σας για να μάθετε να φροντίζετε το μωρό σας. Κρατήστε τις επισκέψεις μικρές ή ζητήστε τους να καθαρίζουν και να μαγειρεύουν, έτσι ώστε να φροντίσετε το μωρό σας και να ξεκουραστείτε.
  • Αναζητήστε βοήθεια. Υπάρχουν πολλά άτομα που μπορούν να σας βοηθήσουν επί πληρωμή για τις δουλειές του σπιτιού ή και για τα βασικά του θηλασμού στο σπίτι σας.
  • Γνωρίστε ποιον να καλέσετε για ερωτήσεις περί θηλασμού. Ενημερωθείτε αν το νοσοκομείο σας έχει γραμμή υποστήριξης θηλασμού ή κάποια ανάλογη ομάδα. Μπορεί να υπάρχουν και άλλα τοπικές ομάδες θηλασμού για τις μητέρες.

  Νέοι μπαμπάδες – πώς να έρθετε κοντά με το μωρό σας

  Αν δεν έχετε εμπειρία με τα μικρά μωρά, πρώτα να ξέρετε ότι δεν σπάνε εύκολα. Τα μωρά θέλουν να αγγίζονται. Μπορείτε να τα πλησιάσετε και με τρόπο έκτος του θηλασμού.

  • Ξοδέψτε χρόνο με το μωρό σας. Τοποθετήστε το μωρό σας στο στήθος σας. Στα μωρά αρέσει να νιώθουν το δέρμα τους να ακουμπήσει το δικό σας. Κάντε το ένα ελαφρύ μασάζ.
  • Λούσετε το μωρό σας. Μπορεί να είναι μια ευχάριστη ώρα και για τους δυο σας.
  • Αγκαλιάστε το και κάντε ένα περίπατο. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει σε περιόδους όπου το μωρό σας είναι ανήσυχο. Τα περπάτημα ηρεμεί τα μωρά.
  • Μιλήστε και τραγουδήστε στο μωρό σας. Με αυτό το τρόπο τα μωρά μαθαίνουν να μιλάνε.
  • Αλλάξτε τις πάνες του μωρού σας. Αυτό γίνετε πιο εύκολο με την επανάληψη. Και όταν το μωρό σας έχει θηλάσει πλήρως οι πάνες δεν θα μυρίζουν άσχημα.
  • Κρατήστε το μωρό σας. Έτσι ώστε η σύντροφο σας να μπορέσει να κάνει ένα μπάνιο ή να φάει.
  • Παίξτε με το μωρό σας. Οι μητέρες και οι μπαμπάδες παίζουν με το δικό τους τρόπο. Με αυτό το τρόπο τα μωρά μαθαίνουν αλλά μπορεί να είναι διασκεδαστικό και για τους δυο σας.

  Νέοι μπαμπάδες – τάισμα με μπιμπερό

  Αν το μωρό σας δεν έχει γεννηθεί πρόωρα ή με ειδικές ανάγκες, περιμένετε να το ταΐσετε με μπιμπερό μέχρι το μωρό να είναι τουλάχιστον 4 εβδομάδων. Αυτός συνήθως είναι ο χρόνος που χρειάζεται για το μωρό σας να μάθει να θηλάζει καλά και να μπορεί να εναλλάσσει το τάισμα με θηλασμό ή με μπιμπερό χωρίς προβλήματα. Μπορείτε να το ταΐσετε μητρικό γάλα με μπιμπερό που έχει βγάλει/αντλήσει η σύντροφο σας.

  Νέοι μπαμπάδες: βοηθήστε τη σύντροφο σας να θηλάσει

  Παρακάτω υπάρχουν κάποιοι τρόποι που μπορείτε να βοηθήσετε τη σύντροφο σας να θηλάσει.

  • Μάθετε τα σήματα πείνας του μωρού σας. Πρώιμα σημάδια πείνας περιλαμβάνουν : ήχοι ρουφήγματος, να μετακινείτε πέρα δώθε, να μετακινεί το χέρι και τη γλώσσα του. Αν παρατηρήσετε αυτά, πηγαίνετε το μωρό σας στη σύντροφο σας για να θηλάσει.
  • Βοηθήστε τη σύντροφο σας να νιώσει άνετα. Σιγουρευτείτε ότι έχετε αρκετά μαξιλάρια για να υποστηρίξουν τα χέρια της και την πλάτη της. Για κάποιες στάσεις, μπορεί να χρειαστεί τη βοήθεια σας για να προσαρμόσει το μωρό σωστά. Θυμίστε της να πάρει μια βαθιά ανάσα και χαλαρώστε τους ώμους και το σώμα της όταν έχει αγκιστρωθεί το μωρό.
  • Βοηθήστε τη σύντροφο σας να μείνει ενυδατωμένη και να τρέφεται. Φέρτε της ένα νερό και ένα υγιεινό σνακ όταν θηλάζει.
  • Βοηθήστε μετά το θηλασμό. Προσφερθείτε στο ρέψιμο του μωρού σας και στην αλλαγή πάνας.
  • Ενθαρρύνετε τη σύντροφο σας να κοιμάται τουλάχιστον μια φόρα την ημέρα. Καμιά φορά δεν αντιλαμβανόμαστε πόσο στερημένοι από ύπνο είμαστε τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννα και ότι ένας επιπλέον ύπνος μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.
  • Επαινέστε τη σύντροφο σας. Πείτε της ότι είστε υπερήφανος για αυτή και ότι είναι μια καταπληκτική μητέρα.

  Νέοι μπαμπάδες : θηλασμός και το σεξ

  Όταν το μωρό σας γεννηθεί, η σύντροφο σας θα χρειαστεί χρόνο για να αναρρώσει μετά τη γέννα. Μετά το check up των έξι εβδομάδων, μπορεί να νιώσει έτοιμη πνευματικά και σωματικά για να ξαναρχίσει την σεξουαλική της ζωή. Είναι σημαντικό για εσάς να συζητάτε τα συναισθήματα σας και την προθυμία σας μεταξύ σας. Παρακάτω είναι κάποιες επιπλέον πληροφορίες για να θυμάστε.

  • Μερικές μητέρες μπορεί να είναι λιγότερο πρόθυμες για σεξ λόγο φόβου πόνου ή ενδεχόμενης εγκυμοσύνης ή απλά λόγο κούρασης.
  • Πολλές μητέρες αντιμετωπίζουν κολπική ξηρασία εξαιτίας αλλαγών στις ορμόνες τους ενώ θηλάζουν. Η χρήση λιπαντικής ουσίας μπορεί να κάνει το σεξ πιο απολαυστικό και λιγότερο επίπονο.
  • Κατά τη διάρκεια του σεξ, η σύντροφο σας μπορεί να έχει οργασμό που προκαλεί την απελευθέρωση μιας ορμόνης που ονομάζεται οξυτοκίνη. Αυτή η ορμόνη ευθύνεται και για την απελευθέρωση του γάλακτος από τα στήθη. Για να μην αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα κάλο θα ήταν η σύντροφο σας να θηλάσει πριν το σεξ.

  Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η σύντροφο σας μπορεί να μείνει έγκυος ακόμα και όταν θηλάζει. Αν και είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσετε την φυσική αντισυλληπτική μέθοδος αν :

  1) Το μωρό σας είναι μικρότερο από 6 μηνών.

  2) Η σύντροφο σας θηλάζει αποκλειστικά που σημαίνει ότι θηλάζει όποτε θέλει, όχι με μπιμπερό ή με θήλαστρο.

  3) Η σύντροφο σας δεν έχει περίοδο ακόμα, μετά τη γέννηση του μωρό. Να θυμάστε ότι συνήθως το σώμα μιας γυναίκας έχει ωορρηξία (απελευθερώνεται ένα ωάριο) πριν τη περίοδο της, έχοντας σαν αποτέλεσμα να μην γνωρίζεται αν βρίσκεστε σε κίνδυνο για εγκυμοσύνη. Η φυσική μέθοδος αντισύλληψης δεν παρέχει 100% προστασία από την εγκυμοσύνη, οπότε είναι καλό να χρησιμοποιείται μια εναλλακτική μέθοδο αντισύλληψης αν θέλετε να αποφύγετε την εγκυμοσύνη. Επικοινωνήστε με τον ιατρό σας για περισσότερες πληροφορίες.

  ΝΕΟΙ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ : Ο ΕΝΕΡΓΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ

  Πριν από πολλά χρόνια, μετά τη γέννηση ενός μωρού, οι ρόλοι του πατέρα και της μητέρας ήταν συγκεκριμένοι. Συνήθως, ο πατέρας πήγαινε στη δουλειά και η μητέρα έμενε σπίτι με το μωρό. Ο θηλασμός ήταν η μοναδική δουλειά της μητέρας.

  Σήμερα, περισσότεροι μπαμπάδες είναι πιο ενεργοί στη φροντίδα και στην ανατροφή του μωρού. Αν η σύντροφο σας θηλάζει, μπορείτε να ακόμα να είστε ενεργός γονιός. Όταν η μητέρα δεν είναι διαθέσιμη μπορείτε να παρέχεται στο μωρό σας γάλα που έχει αντληθεί από τη μητέρα. Σε μερικές οικογένειες, ο πατέρας μένει με το μωρό στο σπίτι ενώ η μητέρα δουλεύει έκτος σπιτιού. Σε αυτή τη περίπτωση η μητέρα μπορεί να θηλάσει ενώ είναι σπίτι, ενώ μπορεί να αντλήσει το γάλα για όταν θα λείπει.

  Αυτές είναι γενικές πληροφορίες και δεν αντικαθιστούν τις συμβουλές του ιατρού σας. Αν έχετε ένα πρόβλημα που δεν μπορείτε να το αντιμετωπίσετε γρήγορα, αναζητήστε βοήθεια αμέσως. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό, αν έχετε αμφιβολίες επικοινωνήστε με τον θεραπευτή σας ή με το ιατρό σας.