Γνωρίζετε πόσο γόνιμοι είστε;

  Γνωρίζετε πόσο γόνιμοι είστε;

  O γυναικολόγος – μαιευτήρας Δρ. Ηλίας Κατσίκης λύνει όλες τις απορίες σχετικά με την αναπαραγωγή και τις δυσκολίες της.

   

  Γιατρέ θα μπορέσω να κάνω παιδί;

  Για να τεθεί αυτό το ερώτημα πρέπει να έχετε τουλάχιστον 12 μήνες ελεύθερων επαφών και να μην έχει επιτευχθεί εγκυμοσύνη. Οι έρευνες δείχνουν ότι σε ένα ζευγάρι χωρίς προβλήματα στο 75% των περιπτώσεων επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη στους 6 μήνες και στο 90% στο χρόνο.

  Ποιος είναι ο τρόπος για να μάθω αν μπορώ να κάνω παιδί με τον σύντροφο μου;

  Ο έλεγχος που απαιτείται σε ένα ζευγάρι για να εξετάσει τη γονιμότητα του είναι καταρχάς το σπερμοδιάγραμμα όπου ελέγχουμε αριθμό- κινητικότητα- μορφολογία και κατακερματισμένο DNA. Κατόπιν στη γυναίκα ελέγχουμε τον άξονα υποθάλαμος- υπόφυση- γονάδες με πλήρες ορμονικό και μεταβολικό προφίλ. Και οι δύο αυτοί τρόποι πραγματοποιούνται στο ιατρείο, είναι εύκολοι και μπορούν να γίνουν από κάθε ζευγάρι.

  Σε ποια ηλικία η γυναίκα είναι περισσότερο γόνιμη;

  Από τα 20 έως τα 24 χρόνια είναι η ηλικία όπως βλέπουμε στη βιβλιογραφία της μέγιστης γονιμότητας στη γυναίκα. Βέβαια επειδή οι συνθήκες ζωής έχουν αλλάξει και οι γυναίκες τεκνοποιούν συνήθως μετά τα 30 η ιατρική κοινότητα έχει επικεντρωθει στο να βρει ασφαλές μεθόδους υποβοηθούμενης παραγωγής αφου μετά τα 35 η γονιμοποιητική ικανότητα της γυναίκας μειώνεται κατά 50%.

  Το βάρος μου επηρεάζει τη γονιμότητα μου;

  Αν και κάθε γυναίκα είναι μοναδική, ο κανόνας είναι ότι η αύξηση του βάρους ή απότομη απώλεια του κάτω από ένα όριο υπονομεύουν την γονιμότητα. Έρευνες μας δείχνουν ότι η απώλεια έστω και 10% του βάρους μιας γυναίκας αυξάνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης. Επίσης μια γυναίκα με μεγάλο δείκτη μάζας σώματος έχει 80% περισσότερη πιθανότητα να αποβάλλει.

  Έχω διαταραχές της περιόδου, θα δυσκολευτώ να κάνω παιδί;

  Οι διαταραχές της περιόδου οφείλονται στο ότι δεν γίνεται κάθε μήνα ωορρηξία και η γυναίκα οφείλει να ελέγξει τον λόγο αυτό. Παίρνοντας τη σωστή αγωγή μπορεί να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες για μια αυτόματη σύλληψη