Γιατί καθυστέρησε η περίοδος σου; 8 Βασικοί λόγοι!

  Ανησυχείτε γιατί καθυστέρησε η περίοδος σας, αλλά γνωρίζετε ότι δεν είστε έγκυος;

  Οι «χαμένες ή καθυστερημένες» περίοδοι συμβαίνουν για πολλούς λόγους , πέραν από την εγκυμοσύνη. Οι κοινές αιτίες μπορεί να κυμαίνονται από ορμονικές ανισορροπίες έως πιο σοβαρές ιατρικές καταστάσεις.

  Υπάρχουν επίσης δύο φορές στη ζωή μιας γυναίκας που είναι απολύτως φυσιολογικό, η περίοδός της να είναι ακανόνιστη: όταν αρχίζει για πρώτη φορά και όταν ξεκινά η εμμηνόπαυση.

  Οι περισσότερες γυναίκες που δεν έχουν φτάσει στην εμμηνόπαυση έχουν συνήθως περίοδο κάθε 28 ημέρες. Ωστόσο, ένας υγιής εμμηνορροϊκός κύκλος μπορεί να κυμαίνεται από 21 έως 35 ημέρες. Εάν η περίοδός σας δεν εμπίπτει σε αυτά τα όρια, μπορεί να οφείλεται σε έναν από τους ακόλουθους λόγους.

  1. Άγχος

  Το άγχος μπορεί να διαταράξει τις ορμόνες σας, να αλλάξει την καθημερινότητά σας, ακόμη και να επηρεάσει το τμήμα του εγκεφάλου σας που είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση της περιόδου σας – τον υποθάλαμο. Με την πάροδο του χρόνου, το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια ή ξαφνική αύξηση ή απώλεια βάρους και όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν, φυσικά, τον κύκλο σας.

  Εάν νομίζετε ότι το άγχος ευθύνεται για την καθυστέρηση της περιόδου σας, δοκιμάστε να εξασκήσετε τεχνικές χαλάρωσης και να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής. Η προσθήκη περισσότερης άσκησης, μπορεί θα σας βοηθήσει να σταθεροποιήσετε τον κύκλο σας.

  1. Χαμηλό σωματικό βάρος

   

  Γυναίκες με διατροφικές διαταραχές, όπως η νευρική ανορεξία ή η βουλιμία, μπορεί να εμφανίσουν χαμένες περιόδους. Το βάρος 10 % κάτω από αυτό που θεωρείται φυσιολογικό για το φύλο και την ηλικία σας, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του σώματός σας και να σταματήσει την ωορρηξία. Η θεραπεία για τη διατροφική σας διαταραχή και η αύξηση του βάρους με υγιή τρόπο μπορεί να επαναφέρει τον κύκλο σας στο φυσιολογικό. Οι γυναίκες που συμμετέχουν σε ακραίες ασκήσεις όπως οι μαραθώνιοι μπορεί επίσης να σταματήσουν τις περιόδους τους.

  3.Παχυσαρκία

  Όπως το χαμηλό σωματικό βάρος μπορεί να προκαλέσει ορμονικές αλλαγές, έτσι μπορεί και το πλεονάζον βάρος να επιφέρει ορμονικές ανισορροπίες. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό που θα σας βοηθήσει να υιοθετήσετε σωστές υγιεινές διατροφικές συνήθειες και θα βελτιώσετε το βάρος σας.

  1. Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)

  Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μια κατάσταση που προκαλεί το σώμα σας να παράγει περισσότερη ανδρογόνο ανδρική ορμόνη. Οι κύστες σχηματίζονται στις ωοθήκες ως αποτέλεσμα αυτής της ορμονικής ανισορροπίας. Αυτό μπορεί να κάνει την ωορρηξία ακανόνιστη ή να την σταματήσει εντελώς.

  Άλλες ορμόνες, όπως η ινσουλίνη, μπορούν επίσης να βγουν εκτός ισορροπίας. Αυτό οφείλεται στην αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία σχετίζεται με το PCOS. Η θεραπεία για το PCOS επικεντρώνεται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

  1. Αντισυλληπτικά χάπια.

  Τα αντισυλληπτικά χάπια περιέχουν τις ορμόνες οιστρογόνο και προγεστερόνη, οι οποίες εμποδίζουν τις ωοθήκες σας να απελευθερώσουν ωάρια. Μπορεί να χρειαστούν έως και έξι μήνες για να γίνει ο κύκλος σας σταθερός ξανά μετά τη διακοπή του χαπιού. Άλλοι τύποι αντισυλληπτικών που εμφυτεύονται ή εγχέονται μπορεί επίσης να προκαλέσουν χαμένες περιόδους.

  1. Χρόνιες ασθένειες

  Χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον κύκλο σας. Οι αλλαγές στο σάκχαρο του αίματος συνδέονται με ορμονικές αλλαγές, οπότε παρόλο που είναι σπάνιο, ο «μη ελεγχόμενος διαβήτης» μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστη περίοδο.

  1. Πρώιμη εμμηνόπαυση

  Οι περισσότερες γυναίκες ξεκινούν την εμμηνόπαυση μεταξύ 45 και 55 ετών. Οι γυναίκες που εμφανίζουν συμπτώματα γύρω στην ηλικία των 40 ετών ή νωρίτερα θεωρείται ότι έχουν πρώιμη εμμηνόπαυση. Αυτό σημαίνει ότι η παροχή ωαρίων μειώνεται και το αποτέλεσμα θα είναι να χάσει η γυναίκα κάποιες περιόδους.

  1. Θέματα θυρεοειδούς

  Ένας υπερδραστήριος ή υπολειτουργικός θυρεοειδής αδένας θα μπορούσε επίσης να είναι η αιτία καθυστερημένων ή χαμένων περιόδων. Ο θυρεοειδής ρυθμίζει το μεταβολισμό του σώματός σας, επομένως τα επίπεδα ορμονών μπορεί επίσης να επηρεαστούν. Τα προβλήματα με τον θυρεοειδή μπορούν συνήθως να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή. Μετά τη θεραπεία, η περίοδός σας πιθανότατα θα επανέλθει στο φυσιολογικό.