Εμείς ρωτάμε… ο γυναικολόγος απαντά!

  Ο  πετυχημένος Μαιευτήρας –Χειρούργος Γυναικολόγος Δρ. Ηλίας Κατσίκης με εξειδίκευση στην ενδοκρινολογία της αναπαραγωγής και με πάνω από 60 πλήρεις δημοσιεύσεις σε ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά θα λύσει όλες μας τις απορίες γένους  θηλυκού.

   

   

  1. ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΕΣΤ ΠΑΠ ?

   

  Η εξέταση και το τεστ Παπ πρέπει να γίνονται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο ώστε να είμαστε σίγουροι ότι τα κύτταρα του τραχήλου δεν έχουν προσβληθεί από οποιασδήποτε μορφής μόλυνση.

   Είναι πολύ σημαντικό κάθε γυναίκα στα πλαίσια της πρόληψης να έχει στην ατζέντα  της το τεστ ΠΑΠ κάθε χρόνο. Από την παρατήρηση του Γ. Παπανικολάου εως σήμερα έχουν σωθεί χιλιάδες ζωές

   

  2.ΕΧΩ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΜΟΥ. ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΗΣΩ?

   

  Ξεκινάμε από το να ερευνήσουμε τα αίτια της διαταραχής. Καταρχάς  διαταραχή θεωρείται όταν η περίοδος έρχεται κάθε κάτω από 19 μέρες και κάθε πάνω από 35.

  Με κλινική εξέταση και ένα πλήρες ορμονικό και βιοχημικό προφίλ μπορούμε με ακρίβεια να διαγνώσουμε τα αίτια της διαταραχής.

   Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αν γίνουν τα παραπάνω.

   

  1. ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ?

   

  Εφόσον εντοπισθούν τα αίτια υπάρχουν συγκεκριμένες θεραπείες για να επανέλθει ο κύκλος φυσιολογικά και διορθωθούν όλες οι κλινικές διαταραχές που αυτό συνεπάγεται. Η λύση δεν είναι η χρήση των αντισυλληπτικών δισκίων που συνήθως δίνονται.

   

  1. ΔΕΝ ΧΑΝΩ ΕΥΚΟΛΑ ΒΑΡΟΣ. ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΟΡΜΟΝΕΣ ΜΟΥ? ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ?

   

  Πολλές φορές διαταραχές στο ορμονικό ή βιοχημικό προφίλ της γυναίκας επηρεάζουν το βάρος της π.χ μια διαταραχή στους υποδοχείς της ινσουλίνης μπορεί να δημιουργήσει είτε δυσκολία στην απώλεια βάρους είτε στην αύξηση του βάρους. Σήμερα υπάρχουν τρόποι να επέμβουμε και να προλάβουμε μια αύξηση βάρους ή να βοηθήσουμε στην απώλεια

   

  1. ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΜΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΜΟΥ ?

   

  Αν και κάθε γυναίκα είναι μοναδική, ο  κανόνας είναι ότι η αύξηση του βάρους ή η απότομη απώλεια  του κάτω από ένα όριο υπονομεύουν την γονιμότητα. Έρευνες μας δείχνουν ότι απώλεια έστω και 10% του βάρους μιας γυναίκας αυξάνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης. Επίσης μια γυναίκα με μεγάλο δείκτη μάζας σώματος έχει 80% περισσότερη πιθανότητα να αποβάλλει.

   

   

   

   

  1. ΕΙΜΑΙ 35 ΧΡΟΝΩΝ. ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΛΕΓΞΩ ΤΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΜΟΥ ?

  Η ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΩΑΡΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ?

   

  Από την ηλικία των 35 ετών η ικανότητα  της γυναίκας για γονιμοποίηση ελαττώνεται σταδιακά. Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε τον αριθμό των ωαρίων στις αποθήκες των ωοθηκών μετρώντας συγκεκριμένες ορμόνες. Επίσης έχει αναπτυχθεί ο τομέας της κρυοσυντηρησης γενετικού υλικού και μπορούμε να διατηρήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατεψυγμένα ωάρια για τις γυναίκες που το χρειάζονται.

   

  1. ΤΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ?

   

  Στο τέλος κάθε θερινής περιόδου είναι απαραίτητη η επίσκεψη στο γυναικολόγο για :

  • Τεστ Παπανικολάου
  • Καλλιέργεια κολπικών υγρών
  • Υπερηχογράφημα
  • Έλεγχο για ΣΜΝ ( Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα)

   

  1. ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΠ ΤΕΣΤ ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΣΥΧΝΑ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ?

   

  Μια γυναίκα θα πρέπει να ελέγχει τακτικά το στήθος της με ψηλάφηση είτε μόνη της είτε από το γιατρό της, με μαστογραφία και υπέρηχο μαστού κάθε 2 χρόνια από την ηλικία των 40 ετών.

   

  9 . ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ?

   

  Στις γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού σε συγγενή Ά βαθμού η ιατρική σήμερα προτείνει Μαγνητική Τομογραφία  Μαστού και Γονιδιακό έλεγχο για τον εντοπισμό γονίδιων που σχετίζονται με τον καρκίνο του στήθους.

   

  • Ο ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΘΕ ΗΛΙΚΙΑΣ?

   

  Το εμβόλιο κατά  του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μπορεί και πρέπει να γίνεται σε γυναίκες όλων των ηλικιών με ενεργό σεξουαλική ζωή.

   

  1. ΜΟΛΙΣ ΜΠΗΚΑ ΣΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΑ ΔΥΣΑΡΕΣΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ?

   

  Η κλινική συμπτωματολογία της εμμηνόπαυσης μπορεί σήμερα να ελεγχθεί με ασφάλεια και να δώσει ποιότητα ζωής στην γυναίκα μετά την απώλεια της αναπαραγωγικής ιδιότητας. Αφού ξέρουμε ότι η γυναίκα είναι το μοναδικό ον στον πλανήτη που ζει για τουλάχιστον 40 χρόνια από το τέλος της αναπαραγωγικής ζωής.

   

  1. ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΜΙΑ ΚΟΠΕΛΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ ΤΗΣ?

   

  Εάν ο κύκλος της έφηβης είναι φυσιολογικός η πρώτη επίσκεψη θα πρέπει να γίνει 6 μήνες μετά την πρώτη σεξουαλική ζωή.