Εμβολιασμός κατά του Covid-19 στην εγκυμοσύνη και στον θηλασμό.

  Η πανδημία του κορονοϊού έχει επιφέρει τεράστια υγειονομική κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο, κι ενώ το σύστημα εμβολιασμού προχωράει, τα ερωτήματα για το κατά «πόσο ασφαλές είναι να εμβολιαστεί μία γυναίκα που είναι έγκυος ή θηλάζει», παραμένουν. 

  Πρόσφατη μελέτη από την Πολιτεία της Washington των ΗΠΑ, έδειξε ότι η έγκυος γυναίκα έχει αυξημένες κατά 70% πιθανότητες να μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, συγκριτικά με άτομα της ίδιας ηλικίας του γενικού πληθυσμού (Lokken EM, et al. Am J Obstet Gynecol. 2021). Σημειώνεται ότι η μελέτη αυτή έγινε πριν την επικράτηση της παραλλαγής Δέλτα, που είναι πολύ περισσότερο μεταδοτική.

  Σε μία νέα έρευνα στις ΗΠΑ αναφέρονται η αποτελεσματικότητα των m-RNA εμβολίων. Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη αναφέρει τα αποτελέσματα ασφάλειας των  εμβολίων μεταξύ 35.691 εγκύων γυναικών που είχαν λάβει εμβόλιο της Pfizer (54%) ή της  Moderna (46%) στην διάρκεια της εγκυμοσύνης τους (28.6% στο πρώτο τρίμηνο, 43.3% στο δεύτερο τρίμηνο, και 25.7% στο τρίτο τρίμηνο).

  Η μελέτη δεν έδειξε κανένα πρόβλημα ασφάλειας, δηλαδή καμία σημαντική παρενέργεια. Ιδιαίτερα, δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση του εμβολίου με τερατογένεση, αυξημένο κίνδυνο αποβολής, ή εμβρυικού θανάτου, πράγμα λογικό αν λάβουμε υπόψη μας ότι το συστατικά του εμβολίου δεν περνάνε τον πλακούντα και επομένως δεν φτάνουν στο έμβρυο. Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές παρενέργειες στις μητέρες.

  Όσον αφορά τον εμβολιασμό κατά την διάρκεια του θηλασμού σύμφωνα με την  Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία: Δεν απαγορεύεται ο εμβολιασμός, με οποιαδήποτε τύπο εμβολίου των γυναικών που θηλάζουν. Ο θηλασμός δεν αποτελεί αντένδειξη για εμβολιασμό της μητέρας έναντι COVID-19 και ενδέχεται να προσφέρει παθητική ανοσοποίηση στο νεογνό.

  Οι ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και ΜΙΤ, που έκαναν σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό Μαιευτικής και Γυναικολογίας «American Journal of Obstetrics & Gynecology», μελέτησαν 131 γυναίκες τριών ομάδων (84 έγκυες, 31 που θήλαζαν και 16 μη έγκυες), που όλες είχαν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech ή Moderna. Από αυτές, οι 13 γέννησαν κατά τη διάρκεια της μελέτης. 

  Διαπιστώθηκε ότι τα αντισώματα μετά από εμβολιασμό ήταν παρόντα στο αίμα του ομφάλιου λώρου και στο μητρικό γάλα, δείχνοντας πως υπάρχει μεταφορά τους από την εμβολιασμένη μητέρα στο νεογνό. «Έχουμε -πλέον- ξεκάθαρες ενδείξεις ότι τα εμβόλια Covid-19 μπορούν να επιφέρουν ανοσία που θα προστατεύει τα βρέφη», ανέφερε η ερευνήτρια δρ Γκάλιτ Άντλερ.

  Τέλος, τονίζεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτικής και Γυναικολογίας, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής και άλλοι επιστημονικοί φορείς υποστηρίζουν την ασφάλεια του εμβολιασμού της μητέρας που θηλάζει, κάτι που βασίζεται και στην εμπειρία με προηγούμενα εμβόλια.