Όσα θέλεις να ξέρεις για τον θηλασμό!

    Τι είναι ο θηλασμός;

    Ο θηλασμός είναι η τροφοδοσία ενός μωρού με γάλα από το στήθος της μητέρας. Μπορείτε να ταΐσετε το μωρό σας ακριβώς στο στήθος σας. Μπορείτε επίσης να αντλήσετε το στήθος σας και να βάλετε το γάλα σε ένα μπουκάλι για να ταΐσετε το μωρό σας.

    Οι γιατροί συμβουλεύουν το θηλασμό για 1 χρόνο ή περισσότερο. Αλλά το μωρό σας επωφελείται από κάθε ποσότητα θηλασμού που μπορείτε να κάνετε.

    Το μητρικό γάλα είναι η μόνη τροφή που χρειάζονται τα περισσότερα μωρά μέχρι την ηλικία των 6 μηνών περίπου. Δεν χρειάζεται να δώσετε στο μωρό σας τροφή, νερό ή χυμό.
    Ρωτήστε το γιατρό σας πότε μπορείτε να αρχίσετε να ταΐζετε το μωρό σας με στερεές τροφές. Σταδιακά θα θηλάζετε λιγότερο συχνά καθώς το μωρό σας αρχίζει να τρώει άλλες τροφές. Αλλά συνεχίστε να θηλάζετε για όσο καιρό εσείς και το παιδί σας θέλετε. Το μωρό σας συνεχίζει να λαμβάνει οφέλη για την υγεία από το μητρικό γάλα τον πρώτο χρόνο. Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο του παιδιού σας για σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS).

    Το μητρικό γάλα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία του παιδιού σας από ορισμένα προβλήματα υγείας, όπως λοιμώξεις, παχυσαρκία και διαβήτης.

    Ο θηλασμός έχει οφέλη και για εσάς. Μπορεί να αναρρώσετε από την εγκυμοσύνη και τον τοκετό νωρίτερα εάν θηλάσετε. Μπορείτε επίσης να μειώσετε τον κίνδυνο για ορισμένα προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος του μαστού.

    Μπορούν όλες οι γυναίκες να θηλάσουν; Σχεδόν όλες οι μητέρες των νεογνών μπορούν να θηλάσουν. Ακόμα κι αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, όπως ο διαβήτης, ή αν έχετε κάνει επέμβαση στο στήθος, πιθανότατα μπορείτε να θηλάσετε. Όμως ορισμένες γυναίκες δεν πρέπει να θηλάζουν, όπως εκείνες που είναι οροθετικές ή έχουν ενεργή φυματίωση. Ο μητρικός θηλασμός είναι μια δεξιότητα που μαθαίνεται—θα τον βελτιώσετε με την εξάσκηση. Να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας και το μωρό σας. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα, οι γιατροί, οι νοσοκόμες και οι σύμβουλοι γαλουχίας μπορούν όλοι να βοηθήσουν. Το ίδιο μπορούν οι φίλοι, η οικογένεια και οι ομάδες υποστήριξης του θηλασμού.

    Στην αρχή της εγκυμοσύνης σας, μιλήστε με το γιατρό ή τη μαία σας σχετικά με το θηλασμό. Μάθετε τα βασικά του θηλασμού πριν γεννηθεί το μωρό σας. Το προσωπικό σε νοσοκομεία και κέντρα τοκετού μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε έναν ειδικό γαλουχίας. Ή μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα μάθημα θηλασμού. Προγραμματίστε εκ των προτέρων για τις στιγμές που θα χρειαστείτε βοήθεια μετά τη γέννηση του μωρού σας. Πολλές γυναίκες λαμβάνουν βοήθεια από φίλους και συγγενείς ή συμμετέχουν σε μια ομάδα υποστήριξης για να μιλήσουν με άλλες μητέρες που θηλάζουν. Αγοράστε εξοπλισμό θηλασμού, όπως επιθέματα στήθους, κρέμα θηλών, επιπλέον μαξιλάρια και σουτιέν θηλασμού. Μάθετε και για τα θήλαστρα.

    Πώς θηλάζεις; Για κάθε τάισμα, ακολουθείτε αυτά τα βασικά βήματα: Ετοιμαστείτε για το τάισμα. Να είστε ήρεμοι και χαλαροί και προσπαθήστε να μην αποσπάτε την προσοχή σας. Πάρτε λίγο νερό ή χυμό για τον εαυτό σας. Και έχετε δύο ή τρία μαξιλάρια για να βοηθήσετε το μωρό σας ενώ θηλάζει. Βρείτε μια θέση θηλασμού που είναι άνετη για εσάς και το μωρό σας, όπως η σταυρωτή κούνια. Βεβαιωθείτε ότι το κεφάλι και το στήθος του μωρού είναι ευθυγραμμισμένα και στραμμένα προς το στήθος σας. Είναι καλύτερο να αλλάζετε με ποιο στήθος ξεκινάτε κάθε φορά. Δέστε το μωρό σωστά. Το στόμα του μωρού σας πρέπει να είναι ορθάνοιχτο, σαν χασμουρητό, οπότε ίσως χρειαστεί να αγγίξετε απαλά τη μέση του κάτω χείλους του μωρού σας. Όταν το στόμα του μωρού σας είναι πολύ ανοιχτό, φέρτε γρήγορα το μωρό στη θηλή και την θηλή σας (τον μαύρο κύκλο γύρω από τη θηλή σας). Παρέχετε πλήρη σίτιση. Αφήστε το μωρό σας να αποφασίσει πόσο καιρό θα θηλάσει. Φροντίστε να ρέψετε το μωρό σας μετά από κάθε στήθος. Μιλήστε αμέσως με το γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα και δεν είστε σίγουροι τι να κάνετε. Μην φοβάστε να τηλεφωνήσετε ακόμα κι αν δεν ξέρετε τι είναι αυτό που σας ενοχλεί. Ο γιατρός σας έχει συνηθίσει να καλούν γονείς νεογνών.

    Πόσο συχνά χρειάζεται να ταΐζετε το μωρό σας; Ταΐστε το μωρό σας όποτε πεινάει. Αυτό συνήθως αποδίδει περίπου 8 έως 12 φορές σε ένα 24ωρο. Αυτό το πρόγραμμα μπορεί να σας κουράσει πολύ. Αλλά να ξέρετε ότι το μωρό σας σύντομα θα αρχίσει να τρώει περισσότερο σε κάθε τάισμα και δεν θα χρειάζεται να θηλάζετε τόσο συχνά.

    Προγραμματίστε τις στιγμές που θα είστε μακριά από το μωρό σας.

    Χρησιμοποιήστε ένα θήλαστρο για να συλλέξετε το μητρικό γάλα εκ των προτέρων. Μπορείτε να αποθηκεύσετε το γάλα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για στιγμές που κάποιος άλλος θα φροντίζει το μωρό σας. Οι ειδικοί συνήθως συνιστούν να περιμένετε περίπου ένα μήνα μέχρι να πάει καλά ο θηλασμός πριν προσφέρετε ένα μπιμπερό.

    Χρειάζεται να περιορίσετε τι τρώτε και πίνετε; Οτιδήποτε βάζετε στο σώμα σας μπορεί να περάσει στο μωρό σας στο μητρικό γάλα. Εάν θηλάζετε, μην παίρνετε φάρμακα. Πριν πάρετε οποιοδήποτε είδος φαρμάκου, βοτάνου ή βιταμίνης, ρωτήστε το γιατρό σας εάν είναι ασφαλές. Εάν θηλάζετε, περιορίστε το αλκοόλ. Δεν υπάρχουν πολλές έρευνες για το πόσο ακριβώς το αλκοόλ μπορεί να βλάψει ένα μωρό. Η απουσία αλκοόλ είναι η ασφαλέστερη επιλογή για το μωρό σας. Εάν επιλέγετε να πίνετε ένα ποτό πότε πότε, πιείτε μόνο ένα ποτό και περιορίστε τον αριθμό των περιπτώσεων που πίνετε ένα ποτό. Περιμένετε να θηλάσετε τουλάχιστον 2 ώρες αφού πιείτε ένα ποτό για να μειώσετε την ποσότητα αλκοόλ που μπορεί να πάρει το μωρό στο γάλα. 

    Φροντίστε να τρώτε υγιεινά, ισορροπημένα γεύματα και σνακ για να λαμβάνετε αρκετές βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεστε κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Πρέπει να τρώτε επιπλέον θερμίδες και ίσως χρειαστεί να συνεχίσετε να παίρνετε τις προγεννητικές βιταμίνες σας. Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με το τι να φάτε και τι να αποφύγετε, μιλήστε με το γιατρό ή τη μαία σας.