Τί είναι η αμνιοπαρακέντηση; Πώς γίνεται;

    Η αμνιοπαρακέντηση είναι ένα από τα επεμβατικά τεστ προγεννητικού ελέγχου. Με αυτή την εξέταση μπορούν να διαγνωσθούν ανωμαλίες του εμβρύου που οφείλονται σε αλλοιώσεις των χρωμοσωμάτων, όπως είναι για παράδειγμα το Σύνδρομο Down. Επιπλέον, η συγκεκριμένη εξέταση δίνει πληροφορίες και για την καρδιά του εμβρύου, τα νεφρά και τον σκελετό του.

    Προτείνετε να γίνει όταν η στατιστική πιθανότητα για το σύνδρομο Down που προκύπτει από το υπερηχογράφημα Β΄τριμήνου είναι αυξημένη ή όταν υπάρχουν υπερηχογραφικά ευρήματα που απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση. Συνήθως γίνεται όταν οι μέλλουσες μητέρες είναι πάνω από 35 ετών ή όταν έχουν ήδη ένα παιδί με χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

    Πραγματοποιείται μετά τη 15η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Με μία λεπτή βελόνη αφαιρείται λίγο αμνιακό υγρό το οποίο και περιέχει κύτταρα από το έμβρυο. Στη συνέχεια το υγρό αυτό εξετάζεται σε ειδικό εργαστήριο για χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Τα αποτελέσματα βγαίνουν σε μερικές ημέρες. Έχει ποσοστό διάγνωσης πάνω από 99% αλλά και ποσοστό αποβολής του εμβρύου 1%.