Παθολογία τραχήλου

  Παθολογία Τραχήλου

  Η παθολογία του τραχήλου της μήτρας περιλαμβάνει τόσο καλοήθεις όσο και κακοήθεις αλλοιώσεις που εντοπίζονται στον τράχηλο της μήτρας. Οι καλοήθεις αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας είναι : Οι πολύποδες, και Τα ινομυώματα Η διάγνωση αυτών των παθολογιών του τραχήλου γίνεται με τις εξής εξετάσεις: Τεστ Παπανικολάου.
  Η εξέταση αυτή συνίσταται στη συλλογή κυττάρων από την επιφάνεια του τραχήλου και του κόλπου. Τα κύτταρα παρατηρούνται στο μικροσκόπιο για να ελεγχθεί εάν είναι παθολογικά. Κολποσκόπηση.
  Αποτελεί απλή, μη επεμβατική και σύντομη στην διενέργειά της εξέταση, με την οποία επισκοπείται ο τράχηλος υπό μεγέθυνση με την βοήθεια ειδικού μικροσκοπίου. Δείγματα ιστού μπορούν να ληφθούν για βιοψία. Βιοψία.
  Η ανεύρεση παθολογικών κυττάρων στο τεστ Παπανικολάου αποτελεί ένδειξη για βιοψία. Ένα δείγμα ιστού αποκολλάται από τον τράχηλο και παρατηρείται στο μικροσκόπιο.
  Η βιοψία κατά την οποία αφαιρείται μικρό τμήμα του ιστού του τραχήλου, δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία ή περίθαλψη της ασθενούς. Μοριακή ανίχνευση του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (Human papillomavirus – HPV) Tόσο το HPV test (συναντάται συχνά και ως HPV DNA test) όσο και η τυποποίηση του HPV (αλλιώς γονοτύπηση), με χρήση της τεχνικής PCR και της νέας προηγμένης τεχνολογίας των μικροσυστοιχιών, βασίζονται στην ανίχνευση του γνωστού σε μας DNA στελεχών του HPV στα κλινικά δείγματα.
  Με αυτό τον τρόπο ανιχνεύεται, μέσω του DNA του, η ύπαρξη του ιού ακόμα και σε φορείς με φυσιολογική κλινική εικόνα και test Pap. Πρόκειται για σημαντικό εργαλείο πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, το οποίο πλεονεκτεί έναντι του Pap test στο ότι ανιχνεύει τον ιό πριν αυτός προκαλέσει κυτταρικές αλλοιώσεις.