Εφηβεία

  Εφηβεία

  Η εφηβεία είναι μια εξαιρετικά ευαίσθητη και πολύπλοκη περίοδος ζωής. Είναι η μετάβαση από την παιδική ηλικία στον ενηλικίωση, η περίοδος των επιλογών που θα θέσουν τα θεμέλια για το μέλλον. Αλλάζει το σώμα της γυναίκας, είναι η περίοδος της έκρηξης των ορμονών.
  Η ακμή, η υπερτρίχωση, η αμηνόρροια, η ολιγομηνόρροια, οι διαταραχές του κύκλου, οι ωοθηκικές κύστες, τα πυελικά άλγη, η δυσμηνόρροια, η αντισύλληψη, οι κολπίτιδες και η πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων ασθενειών, οι πληροφορίες και τα ερωτήματα σχετικά με τα θέματα της σεξουαλικότητας, μέχρι τις διατροφικές διαταραχές, είναι τα πιο συχνά αιτήματα για μία έφηβη να στραφεί στον γυναικολόγο.
  Είναι πολύ σημαντικό ο γυναικολόγος που καλωσορίζει την έφηβη για πρώτη φορά, να έχει παιδαγωγικές δεξιότητες και γνώση του κόσμου της νεολαίας, επειδή συχνά ένα σύμπτωμα μπορεί να είναι μόνο ένα εξωτερικό σημάδι μιας βαθύτερης διαταραχής.

  Έτσι θα ενημερωθεί για:
  τη σωστή χρήση του προφυλακτικού και τις σεξουαλικές επαφές,
  το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας,
  την προστασία από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, τους κανόνες υγιεινής,
  τους προληπτικούς ελέγχους που πρέπει να κάνει ανά τακτά διαστήματα,
  τις γόνιμες και τις ασφαλείς ημέρες του κύκλου κλπ.
  Η εμπιστοσύνη και η καλή επικοινωνία πρέπει να είναι απαραίτητη προϋπόθεση και αυτό επιτυγχάνεται όταν ο γιατρός αφιερώσει όσο χρόνο χρειάζεται στην κάθε γυναίκα, με σεβασμό κι ευαισθησία στην γυναικεία φύση σε συνδυασμό με την επιστημονική του κατάρτιση και εμπειρία, για την κατανόηση και την επίλυση όλων όσων την προβληματίζουν.